Little Plant Pantry- Op weg naar een natuurlijk bestaan

Voor dit verhaal reisde ik af naar hartje Amsterdam. Mijn ouders vertelden mij van het kleine kruideniertje dat pas geleden geopend is in het midden van hun straat! Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Wie zijn deze pioniers die het aandurven om in de Helmerbuurt, het juppenbolwerk van Amsterdam-West, een winkel te openen met uitsluitend plastic-en verpakkingsvrije producten? 

Little Plant Pantry wordt gerund door Winter en Maria, twee hartelijke hardwerkende mensen. In april van dit jaar openden zij hun deuren. Ondanks een lange werkweek zijn Maria en Winter bereidt om op hun enige vrije dag tijd te vertellen over hun dromen, hun missie en over Little Plant Pantry. Hun verhaal start in Dublin. Twee ondernemers besluiten de drukke hoofdstad van Ierland te verruilen voor het weidse platteland van West-Ierland. Ver weg van de drukte, midden in de natuur leven ze van hun eigen verbouwde groenten. Hier willen ze wel oud worden… Maar ook in het paradijs dringt de consumptiemaatschappij zich aan hun op. Tijdens hun dagelijkse rit naar de stad voor de boodschappen zien ze de Ierse stranden bezaaid met aangespoelde plastics, zieke koeien en schapen creperend in de wei- die volgens de boereneigenaar niks mankeren. Het is deze onverschilligheid van de boeren en de enorme afvalberg die ze zelf creëeren die ze doen besluiten iets te doen om dit te veranderen. Dat ‘iets’ is Little Plant Pantry geworden

Het concept is verbluffend eenvoudig. Little Plant Pantry verkoopt duurzame, verpakkingsvrije producten. Niet getest op dieren en verstoken van kunstmatige toevoegingen. In Little Plant Pantry kun je eveneens genieten van eenvoudige vegan- snacks en drankjes en verse thee. Wat drijft deze ondernemers? Vol enthousiasme begonnen zij als amateurs en niet als experts. Zij koesteren een droom en werken er keihard aan. Hun ultieme droom is om een gemeenschap te creëren dat zichzelf kan onderhouden en kan voorzien in eerlijke en natuurlijke producten. Maar die droom is niet in een dag verwezenlijkt. Integendeel, de twee staan onvermoeibaar zes dagen in de week in de winkel en dat eist zijn tol. Er is geen tijd voor ontspanning, geen ruimte voor afleiding. De harde werkelijkheid bestaat uit het quite spelen en ervoor zorgen dat de rekeningen betaalt worden. Daar is niks romantisch aan. Maar desondanks krijgen ze er enorm veel energie van. De contacten die ze opdoen en de gesprekken met de bezoekers van Little Plant Pantry houdt ze op de been. De meeste mensen die naar de Pantry komen dragen hun en hun concept een warm hart toe. Vele mooie gesprekken zijn al gevoerd en aan de robuuste houten tafel. Tijdens ons gesprek komt een andere droom van Maria ter sprake: het verbouwen en verwerken van geneeskrachtige kruiden voor haar producten. In de kruidentuin achterin de Pantry groeit al het een en ander.  Vol vuur verteld ze hoe vele aandoeningen snel verholpen kunnen worden door het juiste gebruik van kruiden die vaak gewoon in het wild groeien. Haar wens is om in de nabije toekomst workshops te geven waarin deze eeuwenoude kennis gedeeld en toegepast kan worden.

Twee uren en twee koppen verse kruidenthee later nemen we afscheid van Winter en Maria. Op weg naar huis gloei ik na van het fijne gesprek met de twee inspirerende, hardwerkende en enthousiaste ondernemers. Daar zit toekomst in!

Tekst door Melissa Huppe & Illustraties door: Vanya Menken, Studio Kokana

0 reacties